2010. február 20., szombat

Játék :) Mit olvasok?

Orsina játszani hívott, aminek nagyon örülök :) Kösziii!

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
Szerintem a Bűn és bűnhődés, nem visz rá a lélek, hogy végigolvassam, miután a könyv első harmadában lemegy gyakorlatilag a cselekmény, utána meg már nem történik semmi :) Meg kell hozzá érnem.

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége, ez ugrik be elsőnek. Másodiknak Boris Vian: Tajtékos napok. Harmadiknak pedig Kurt Vonnegut összes :)

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Aha, ezért nem olvasok Robin Cookot.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Szégyellem, de legtöbbször a sarkát hajtom be :(

5. Mikor szoktál olvasni?
Leginkább a kádban fekve vagy az unalmasabb órákon az egyetemen.

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
Valami kis szőrös állatról szólt, hatalmas betűkkel és akkor nagyon büszke voltam, hogy egy délután alatt elolvastam :)

7. Puha kötésű, vagy kemény fedeles?
Ha betűk vannak benne, jöhet.

8. Mit olvasol most?
Tegnap fejeztem be Csernus Drogmáját, most Vonnegut: Ötös számú vágóhídja bújik a táskámban (ünnepi kiadás, kétnyelvű), továbbá a legújabb CSI: Miami könyv.

9. Hányadik oldalon jársz?
Még 0.

10. Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön? (Belefirkálsz, tönkreteszed véletlenül, leeszed...)?
Igen (lásd: 4. kérdés). Volt már lekávézás, volt, hogy elvágta a papír az ujjam és rácsöppent a könyvre a vérem, a kutyám se kíméli túlságosan a dolgaim, de ettem is le könyvet. Szakmai könyveket pedig telefirkálok, színes filccel kiemelek, ragasztgatok bele jegyzetet, ilyesmik. De mentségemre legyen mondva, a könyvtári könyvekből mások ceruzás jegyzeteit ki szoktam radírozni, mielőtt visszaviszem, sőt van olyan, hogy ha esik már szét, meg is ragasztom.

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe az elolvasásában?
A marketingesek álma vagyok, minden hatásvadász trükknek bedőlök. De a döntés azon múlik, mi van a könyv hátsó borítójára írva.

12. És az oldalszám?
Nem, 1000 fölött is jól tűrök :)

13. Hátralapozol, hogy tudd mi lesz a vége?
Előfordult már, de általában nem.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Vonnegut: Macskabölcső, a fentebb már említett Vian könyv, de tőle a Pekingi ősz is megvolt többször. Tulajdonképpen Vonneguttól minden megvolt többször. És a Kundera könyv is. Most a Zabhegyező lesz meg másodjára.

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
Ujjam elvágja, lábamra is esett már, amitől lila is lettem. De könyvet is érte, az egyik CSI például ki lett mosva a mosógépben (mai napig nem értem, hogy került bele), a kádba is hullottak páran. Most biztos az jön le, hogy mennyire nem vigyázok a könyveimre :) Pedig de, amiket igazán megbecsülök, azokra nagyon tudok vigyázni (de a CSI egyszer megvan, utána nem izgat, mi történik vele).

16. Eladod/elajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk?
Tervezek most egy kisebb szelektálást, mert túl sok van és tudom, hogy a felét se fogom újra elővenni. Viszont ragaszkodom is hozzájuk, kölcsön adni se szívesen szoktam (vagyis attól függ, kinek).

17. Még a buliba is magaddal viszed az aktuális olvasmányodat, vagy csak otthon olvasol, vagy esetleg más meghatározott helyen?
Buliba nem járok, de a táskámban mindig van valami könyv. Ha van szabad 10 percem, akkor inkább olvasok, mint hogy bambuljak a nagyvilágra.

18. Tényleg olvasol a mosdóban?
Néha igen. De nem szeretem, nem kényelmes :)

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod a megvett/megveendő/elolvasott könyveket, vezetsz olvasónaplót?
Felesleges, ha valami nem fog meg annyira, hogy emlékezzek rá, akkor minek írjam fel. Kifejezett vágyaim sincsenek, sajnos a kedvenc íróim már nem élnek, új könyvet tőlük nem várhatok, de gyakran járok könyvesboltba, ami ott megtetszik, az hazajöhet velem :)

+1: Még valami hendikep?
A könyv a barátunk :) Egy ilyen elcs.szett világban hatalmas szükségünk van arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és a könyveken keresztül a fantáziánk legyártson egy olyan világot, amiben valami más történik, valami szebb. Ebben a saját feszültségünk is feloldódhat. Nagyon sajnálom, hogy a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak és megelégszenek a készen kapott vizuális információkkal. Nem fognak így megismerni más nézőpontokat, más értékrendeket, nem fogják megkérdőjelezni a saját világunk elcs.szettségét. Példaként álljon itt, amit ma olvastam:

"Albert Einstein megboldogul. A mennyországban a Mindenható fogadja a neves személyiséget.
-Uram!- szól elfogódottan Einstein. -Egész életemben a mindenség általános képlete izgatott. Megmutatná?
A Teremtő készségesen leírja a híres vendég számára a képletet, és átnyújtja neki.
A tudós böngészi, böngészi. Percek telnek el, majd félénken kiböki:
-Uram,öö, ne vegye sértésnek, de hát, szóval az egyenlet hibás.
-Tudom."

És Écinek szeretném továbbadni. :)

Nincsenek megjegyzések: