2010. február 26., péntek

Oh Canadaaa

Nem a téli olimpia motiválta, hanem hogy nyáron megígértem a Zuramnak, hogy kap egy ilyen juharlevelet. Tegnap jól el is tököltem vele, lett belőle könyvjelző, miracle gyöngyökkel.
Minta/Pattern: Sandra D. Halpenny. Thank you!




A második képen jobban látszik a gyöngy fura fénye :)
És egy kicsi off: a lakásban már tavasz van nálunk, anyu küldte a hét elején ezt a virágot (Ádám azt hitte, hogy száraz virág, mert a szirmainak az alsó része ilyen más színű). A konyhai kiskertben meg nő a paprika (csaltam a képpel, az igazi mérete a pirosnak maximum egy centi, de szerintem akkor is ehető lesz). :)



2010. február 22., hétfő

Szeretlek téged, postásbácsi :)

Ma ismét ajándékot kaptam, Mano játékán Nóri lett az ajándékozóm.



A katica ősidők óta kedvencem, korábban megettem őket, mostanában csak simán rajongok értük :) Virágok, madárkák, tényleg itt a tavasz. Nagyon köszönöm! :)

2010. február 21., vasárnap

Hímzett medál, név nélkül

Első hímzett medálom, köszi Maya, hogy megmutattad, hogy kell csinálni :)




Tudom, vannak hibái, de nekem eddig ez a kedvencem, nem is kapja meg senki, csak éééén :) És valszeg mert ez a medál ilyen fontos szerepet tölt be az én gyöngyös karrieremben, a névválasztás se sikerült még.


Végezetül egy kis off: ma ezeket a hóvirágokat találtam a lakótelepen (nem szedtem le, otthagytam, lássa már más is). Szerintem közeledik a tavasz. Legalábbis nagyon ajánlom neki, hogy közeledjen, unom már a hideget.

2010. február 20., szombat

Játék :) Mit olvasok?

Orsina játszani hívott, aminek nagyon örülök :) Kösziii!

1. Mi volt életed legrosszabb könyvélménye?
Szerintem a Bűn és bűnhődés, nem visz rá a lélek, hogy végigolvassam, miután a könyv első harmadában lemegy gyakorlatilag a cselekmény, utána meg már nem történik semmi :) Meg kell hozzá érnem.

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége, ez ugrik be elsőnek. Másodiknak Boris Vian: Tajtékos napok. Harmadiknak pedig Kurt Vonnegut összes :)

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Aha, ezért nem olvasok Robin Cookot.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Szégyellem, de legtöbbször a sarkát hajtom be :(

5. Mikor szoktál olvasni?
Leginkább a kádban fekve vagy az unalmasabb órákon az egyetemen.

6. Mi volt az első könyved, amit olvastál?
Valami kis szőrös állatról szólt, hatalmas betűkkel és akkor nagyon büszke voltam, hogy egy délután alatt elolvastam :)

7. Puha kötésű, vagy kemény fedeles?
Ha betűk vannak benne, jöhet.

8. Mit olvasol most?
Tegnap fejeztem be Csernus Drogmáját, most Vonnegut: Ötös számú vágóhídja bújik a táskámban (ünnepi kiadás, kétnyelvű), továbbá a legújabb CSI: Miami könyv.

9. Hányadik oldalon jársz?
Még 0.

10. Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön? (Belefirkálsz, tönkreteszed véletlenül, leeszed...)?
Igen (lásd: 4. kérdés). Volt már lekávézás, volt, hogy elvágta a papír az ujjam és rácsöppent a könyvre a vérem, a kutyám se kíméli túlságosan a dolgaim, de ettem is le könyvet. Szakmai könyveket pedig telefirkálok, színes filccel kiemelek, ragasztgatok bele jegyzetet, ilyesmik. De mentségemre legyen mondva, a könyvtári könyvekből mások ceruzás jegyzeteit ki szoktam radírozni, mielőtt visszaviszem, sőt van olyan, hogy ha esik már szét, meg is ragasztom.

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe az elolvasásában?
A marketingesek álma vagyok, minden hatásvadász trükknek bedőlök. De a döntés azon múlik, mi van a könyv hátsó borítójára írva.

12. És az oldalszám?
Nem, 1000 fölött is jól tűrök :)

13. Hátralapozol, hogy tudd mi lesz a vége?
Előfordult már, de általában nem.

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Vonnegut: Macskabölcső, a fentebb már említett Vian könyv, de tőle a Pekingi ősz is megvolt többször. Tulajdonképpen Vonneguttól minden megvolt többször. És a Kundera könyv is. Most a Zabhegyező lesz meg másodjára.

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset?
Ujjam elvágja, lábamra is esett már, amitől lila is lettem. De könyvet is érte, az egyik CSI például ki lett mosva a mosógépben (mai napig nem értem, hogy került bele), a kádba is hullottak páran. Most biztos az jön le, hogy mennyire nem vigyázok a könyveimre :) Pedig de, amiket igazán megbecsülök, azokra nagyon tudok vigyázni (de a CSI egyszer megvan, utána nem izgat, mi történik vele).

16. Eladod/elajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk?
Tervezek most egy kisebb szelektálást, mert túl sok van és tudom, hogy a felét se fogom újra elővenni. Viszont ragaszkodom is hozzájuk, kölcsön adni se szívesen szoktam (vagyis attól függ, kinek).

17. Még a buliba is magaddal viszed az aktuális olvasmányodat, vagy csak otthon olvasol, vagy esetleg más meghatározott helyen?
Buliba nem járok, de a táskámban mindig van valami könyv. Ha van szabad 10 percem, akkor inkább olvasok, mint hogy bambuljak a nagyvilágra.

18. Tényleg olvasol a mosdóban?
Néha igen. De nem szeretem, nem kényelmes :)

19. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod a megvett/megveendő/elolvasott könyveket, vezetsz olvasónaplót?
Felesleges, ha valami nem fog meg annyira, hogy emlékezzek rá, akkor minek írjam fel. Kifejezett vágyaim sincsenek, sajnos a kedvenc íróim már nem élnek, új könyvet tőlük nem várhatok, de gyakran járok könyvesboltba, ami ott megtetszik, az hazajöhet velem :)

+1: Még valami hendikep?
A könyv a barátunk :) Egy ilyen elcs.szett világban hatalmas szükségünk van arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és a könyveken keresztül a fantáziánk legyártson egy olyan világot, amiben valami más történik, valami szebb. Ebben a saját feszültségünk is feloldódhat. Nagyon sajnálom, hogy a gyerekek egyre kevesebbet olvasnak és megelégszenek a készen kapott vizuális információkkal. Nem fognak így megismerni más nézőpontokat, más értékrendeket, nem fogják megkérdőjelezni a saját világunk elcs.szettségét. Példaként álljon itt, amit ma olvastam:

"Albert Einstein megboldogul. A mennyországban a Mindenható fogadja a neves személyiséget.
-Uram!- szól elfogódottan Einstein. -Egész életemben a mindenség általános képlete izgatott. Megmutatná?
A Teremtő készségesen leírja a híres vendég számára a képletet, és átnyújtja neki.
A tudós böngészi, böngészi. Percek telnek el, majd félénken kiböki:
-Uram,öö, ne vegye sértésnek, de hát, szóval az egyenlet hibás.
-Tudom."

És Écinek szeretném továbbadni. :)

2010. február 17., szerda

Zalez/napsugár/sunshine

Ez a medál Amidalának indult, de meggondolta magát közben és lett valami más. Hosszas gondolkodás után neve lett Zalez, ami bolgár szó és napsugarat jelent. Most szerettem meg a rivolit, milyen régóta várt már rá szegénykém, hogy történjen vele valami :) PIF ajándék lett Anaminak.



(Csak zárójelesen jegyzem meg, mert senki se kérdezte, de nekem fontos, hogy miért lett bolgár neve. Meg miért lesz a többinek is. Van egy rejtőzködő szláv identitásom, a családomban is sok a szlovák, biztos emiatt is kezdtem vonzódni ehhez a kultúrához(is), úgyhogy pár éve az egyetemen kezdtem bolgárt tanulni és azóta is imádom.)

2010. február 15., hétfő

Második PIF

Ma meghozta a postásbácsi a második PIF ajándékom Bogitól.
Kaptam zöldalma fülbit, próbáltam jól lefotózni, de nem annyira adja vissza az élénk színét. Nagyon tavasz :)
És kaptam nyakláncot is, aminek a képét inkább elcsórtam Bogi blogjáról, nálam most épp nincs rendes fény :( Hát ráérzett, hogy a barna a kedvencem :) Nagyon szépen köszönöm!

2010. február 14., vasárnap

Flower power Écinek

Az úgy történt, hogy Mano játékára jelentkeztem és nem kis meglepetés volt, amikor Écit sorsolta nekem :) El is készítettem tavaszi virágosra (mert tudtam, hogy ilyenje még nincs) meg lila is lett. Aztán ma úgyis találkoztunk, nem bíztam a postásra a dolgot, megkapta, úgy tűnt, örül is neki :D
Amúgy is megkapta volna, de így lett alkalom is (mert a virág színei miatt rögtön az jutott eszembe, hogy ez egy tündérvirág, tehát egyértelmű, hogy a tündérlánynak jár).




2010. február 3., szerda

DNS spirál/DNA spiral

Mostantól multinacionálissá válik a blog, angolozni fogok rajta :)
Szóval as I promised before my exam, I've made my beaded DNA spiral.

Ha nem baj, magyarázni csak magyarul: a kékes zöldes gyöngyök képviselik a cukor és foszfát egységeket, a kis hidak középen pedig a bázisok, a nukleotidok, vagyis adenin kapcsolódik a timinhez (zöld és olíva), citozin a guaninhoz (feketés és sárgás). Igyekeztem tehát tényleg DNS-t ábrázolni :) A megoldásom borzalmasan egyszerű drótos-létrás, de azt hiszem, az ígéretemet betartottam.